Registruotiems vartotojams:
 
 
Portalo rubrikos
Namų statyba  
Aplinkotvarka. Baseinai Fontanai ir įranga  
Baldai , Baldų gamyba  
Remontas.Apdailos darbai  
Vartai, Tvoros, Kalvystė  
Akmens, akmens masės gaminiai  
Apsaugos sistemos  
Architektai, paslaugos  
Dujos,dujotiekio įrengimas  
Durys, Langai, palangės  
Elektra, instaliacija  
Gręžiniai,geologiniai tyrinejimai  
Grindys, grindų dangos  
Interjeras. Eksterjeras  
Laiptai, turėklai  
Pirtys, Saunos ir įranga  
Plytelės Keramika  
Santechnika, paslaugos  
Šildymas,Katilai.Biokuras  
Statybines medžiagos  
Statybos technika nuoma ir pardavimas  
Stogai. Stogų dangos  
Transportas ir paslaugos  
Vandentiekis, įrenginiai  
Vėdinimas-kondicionavimas  
Židiniai. Krosnelės  
Darbo drabužiai. Darbo sauga  
Įrankių, įrengimų nuoma  
Paslaugos: Asmeniniai skelbimai.  
NEMOKAMI SKELBIMAI...Paskelbk apie save... Buk matomas.
   
    Prisijunkite!
REM.LT -> Straipsniai -> Židinių įrengimas -Kaip įrengti židinį...
Židinių įrengimas -Kaip įrengti židinį...



Ar galima patiems įsirengti židinį? Galima, jei jūs turite standartinį komplektą, į kurio sudėtį įeina:
- metalinė dalis;
- apdailos medžiagos;
- sudedamosios kamino ir ištempimo dalys.
Židinių gamintojai dėl jų įrengimo rekomenduoja kreiptis į profesionalus. Tai pagrįstas reikalavimas, todėl kad židinio įrengimo klaidos gali turėti liūdnų pasekmių tuo atveju, jei bus nepaisoma elementarių saugumo sąlygų ir taisyklių. Ir tuo labiau, sekdamas įmonės – gamintojos instrukcijas, sumanus meistras gali ir pats jį įrengti, su ta sąlyga jei yra naudojami standartiniai mazgai ir paisoma saugos taisyklių. Kita vertus prieš eksploatacijos pradžią pasikonsultuokite su profesionalais.

Židinio įrengimas. Parengiamosios operacijos.
Galinė židinio sienelė.
Prieš įrengiant židinį, būtinai reikia sužinoti, iš ko yra padaryta siena. Jei ji yra apmušta naudojant kompozicines plokštes iš polistirolo arba poliuretano, yra būtina jas nuimti nuo galinės sienelės ir siena nuvalyti iki plytų arba betono ir ant jos sumontuoti ugniai atsparią medžiagą.

Židinio padas (grindys).
Dėl didelio židinio svorio ir dėl didelio skleidžiamo šilumos kiekio grindys turi būti storos ir fiksuotos. Negalima įrengti židinio ant medinio pagrindo arba ant senų plytelių. Mūsų atveju mes rengėme židinį ant plytelių, kurios buvo išklotos ant betono – tai pats geriausias ir patikimiausias pagrindas. Kitais atvejais darant pagrindą yra būtina padaryti nedidelę betoninę armuotą pakylą, kurios storis būtų apie 10 cm.



Židinio įrengimas.
Židinio galinės sienos apdirbimas. Pusbetonio blokai yra perpjaunami rankiniu pjūkleliu. Blokų sujungimas turi būti atliktas labai kruopščiai, be tarpų, kad būtų galima išvengti šalto oro prasiskverbimo ir šilumos poveikio tiesiai ant plytinio mūro.
Židinio dūmtraukis. Plytinis dūmtraukis, kurio išmatavimai 20×20 cm buvo numatytas projektuojant namą. Norint pradėti naudoti dūmtraukį, į jį būtina įmontuoti naują, metalinį dūmtraukį. Kaip taisyklė, tampra naudojami nedidelio skersmens vamzdžiai. Norint, kad jis geriau fiksuotųsi ir būtų geresnė dūmų izoliacija, jums reikės jungiamosios movos ir manžetų.
Dūmtraukio įrengimo metu, perėjimų manžete prijungimo, kampas turi būti 45° (kad nesikauptų suodžiai ir būtų lengva išvalyti). Tai padaryti galima kalkių skiedinio pagalba. Nežiūrint į įmonės – gamintojos rekomendacijas, mes nepradėjome įrengti išeinamosios angos iš fasadinės mūro pusės. Bet patogumo dėlei padarėme priėjimą prie sistemos iš užpakalinės pusės.

Židinio apdaila. Tuo atveju jei krosnį montuojame individualiai, būtina palikti laisvą sekciją, kurios plotas apačioje ir iš krosnies galo būtų 800 cm2, kad patektų oras. Niša, esanti apačioje yra skirta malkų laikymui, bet nereikia jos pilnai pripildyti.


Židinio mūras. Be estetinių funkcijų židinio mūras ir apdaila atlieka kai kurias šilumą izoliuojančias funkcijas. Nuo krosnies paviršiaus einantis karštas oras per numatytas specialias, ant mūro paviršiaus esančias metalines groteles, sklinda į kambarį. Be to, šios grotelės, tuo atveju kai nėra kito priėjimo, suteikia galimybę orui patekti į sistemą. Jos turi būti išdėstytos ne aukščiau nei 30 cm nuo lubų ir jų bendras plotas turi būti ne mažesnis kaip 800 cm2.
Pakyla iš gipsinių plokščių (plytų). Ji yra įrengiama naudojant klijus, konstrukcijos kampuose sutvirtinta juostelėmis iš pluošto ir gipsu. Šilumą izoliuojančių pluoštinių plytų viduje – aliuminio sluoksnis. Tai apsaugo viršutinius medžiagos sluoksnius nuo perkaitimo ir plyšių susidarymo.

Sijos. Jos turi būti padarytos iš medžio ir būtinai apsaugotos nuo karščio. Tarp metalo ir medžio reikia įterpti iš pluošto pagamintą intarpą ir sustiprinti izoliaciją skarda. Visų geriausią lentas apdirbti su tamsiu vašku, yra tas, kad vaškas labai gerai apsaugo medieną. Ant sienos yra pažymimi būsimo židinio išmatavimai ir pjūkleliu arba mechaniniu pjūklu nuo sienos paviršiaus yra nupjaunamos kompozicinės plokštės. Siena yra apnuoginama iki pagrindinės medžiagos. Klijų likučiai yra tikra problema, juos yra būtina pašalinti, kad būtų galima įrengti karščiui atsparią sienelę. Elektros instaliaciją būtina nuvesti į šoną.
Kai yra apnuogintas plytinis mūras ir dūmtraukis, į susidariusią nišą yra statomi blokai iš pusbetonio. Juos būtina labai glaudžiai prispausti vieną prie kito. Nauja siena turi būti tokio paties storio kaip ir visų kitų šio kambario sienų storis.

Nuo dūmtraukis, kuris yra sumūrytas iš plytų, yra pašalinami klijų arba cemento likučiai. Tarpas tarp dūmtraukio angos ir betono blokų turi būti kaip įmanoma mažesnis. Dūmtraukio šonai ir jį supančios plokštės turi būti užtepti kalkių skiediniu. Skiedinys yra tepamas mentele, pašalinant perteklių ir maksimaliai išlyginant dūmtraukio ir betoninių blokų kraštus. Dūmtraukio vidurį priėmus kaip koordinačių ašį, ant grindų ir sienos yra išvedama įrengiamo židinio projekcija, tiksliai atitinkanti planą. Pereinamieji manžetai yra tvirtinami naudojant metalinius medsraigčius. Židinio dūmtraukio valymo palengvinimui į manžetų vidų yra pilamas kalkių skiedinys ir yra išlyginamas taip, kad susidaro 45o nuožulnumas. Paguldžius ant šono židinio kapsulę, prisukite pagrindą, tik nesumaišykite kojelių taip nepradeda trūnyti metalinis tvirtinimas.

Pagrindas turės išlaikyti šilumines apkrovas ir židinio svorį. Židinį būtina įrengti maksimaliai griežtai, atsižvelgiant į dūmtraukio dūmų išėjimo ašį, per keletą milimetrų nuo sienos. Čia jums prireiks miklumo, norint sumontuoti židinį griežtai atitinkantį prieš tai užsiduotus išmatavimus. Jau po sumontavimo, tiksliai per židinio centrą, ugniai atsparių klijų ir varžtų pagalba, pritvirtinkite židinio išeitinį manžetą, skirtą ištraukiamajam vamzdžiui. Prieš tai, kai viskas bus galutinai sutvirtinta, nepamirškite pamatuoti vamzdžio ir manžetų. Nuo įrengimo tikslumo priklauso tolimesnė židinio eksploatacija. Metalinį vamzdį sumontuokite taip, kad jis glaudžiai „sėdėtų“ ant išeitinio manžeto. Dar kartą įsitikinkite, kad viską padarėte tinkamai prieš tai, kol galutiniai nesutvirtinote viso komplekso prispaudžiamojo žiedo ir varžtų sistema. Po to, židinio paviršiuje yra sumontuojamos 4 papildomos apsauginės plokštės iš galvanizuotos skardos. Jos neleis karštam orui kontaktuoti su vamzdžio apdaila ir gipsinėmis plytomis.

Prieš sudedant apdailinius akmenis, būtina pagerinti paviršiaus sukibimą toje vietoje, kur ant grindų bus dėliojamas paveikslėlis. Nebūtina daužyti plytelių ar jas visiškai nuimti. Pakanka naudojant kirstukus atsargiai sudaužyti viršutinį plytelių sluoksnį, kad padidins klijų sukibimo su paviršiumi plotą.

Glaistyklės pagalba plonu sluoksniu yra uždedami klijai. Pasistenkite ant paviršiaus jų nedėti labai daug tose vietose, kur yra paveikslėlio kraštai. Perteklių pašalinkite iš karto po to, kai įtvirtinsite akmenis.


Cokoliniai elementai yra tvirtinami tiesiogiai ant klijų. Pasistenkite jų nepašalinti, bet esant būtinybei juos geriau nuplėšti nuo grindų, o ne perstumdyti. Nejudinant prieš tai sudėtų akmenų, lengvais guminio plaktuko smūgiais, atidžiai lyginkite viršutinę eilę. Plytų blokas, esanti po židiniu suteiks solidžią išvaizdą visam kompleksui. Sąvadas įrengiamas taip, kad visi cokolio akmenys būtų viename lygyje. Iš anksto pagamintas blokas iš suklijuotų plytų dedamas ant klijų pagalvėlės. Bloką būtina pakišti po pačiu židiniu.

Įmirkyta gipse kempinė yra būtina dėl patikimumo ir konstrukcijos sutvirtinimo. Ji yra pridedama ir iš karto ranka pritrinti prie akmenų, sienų ir grindų paviršiaus. Praėjus keletui minučių po to, kai „sukimba“ gipsas, ant cokolio, panaudojant klijus yra sumontuojamos plokštės. Jos yra išlyginamos, naudojant gulsčiuką ir nedidelius pleištus iš medžio arba metalo. Po to yra sumontuojami šonai ir pogrindiniai akmenys. Pleištų, gulsčiuko ir liniuotės pagalba yra išlyginamos abi dalys.

Frontalinė dalis yra padaryta iš anksčiau suklijuotų plytų bloko, prijungtų prie metalinės lentelės. Kadangi blokas bus po ąžuoline plokšte, jo galima specialiai netvirtinti. Medinis rėmas yra labai masyvus. Norint išvengti dar iki galo neišdžiuvusių plokščių sulaužymo ir pasislinkimo, jas geriau yra montuoti dviese. Ant vidinės sijų dalies prieš jų sumontavimą yra įkalami vinys arba įsukami medsraigčiai. Ant jų yra dedamas gipse įmirkytas audinys.
Jo pagalba yra sutvirtinamas pagrindinis paviršius ir sija. Saugokite, kad gipsas nepakliūtų ant viršutinės sijų dalies!

Norint apsisaugoti nuo užsiliepsnojimo tarp židinio metalinio apdangalo viršaus ir medinės sijos yra sudedamos izoliuojančios medžiagos. Gipso plokštės, atpjautos rankiniu pjūkleliu, yra tvirtinamos gipso pagalba. Dėl to, iš pradžių, išilgai viso tvirtinamo ilgio, į sieną yra įkalamos vinys, prie kurių yra prispaudžiama plokštė. Apačioje plokštė atsiremia į sijos kraštą. Čia, paviršių sutvirtinimui, taip pat yra naudojamas gipse įmirkytas audinys. Labai svarbu, kad audinio juostos nebūtų labai didelio tūrio, kadangi tai gali trukdyti montuojant šilumą izoliuojantį sluoksnį.

Šilumą izoliuojantis pluoštas su aliuminio folija yra iškerpamas pagal mūro išmatavimus. Gali būti, kad jums prireiks priderinti audinį prieš tai, kai „sodinsite“ ant klijų pluošines plytas, jas pamatuokite. Norint išvengti galimų problemų dėl šilumos izoliacijos, klijuojant būtina kaip įmanoma glaudžiau prispausti audeklą prie sienos. Galinės sienelės siūles galima patepti klijais arba kalkių skiediniu. Netikros lubos iš pluoštinio audeklo yra pritvirtinamos ant prieš padarytų tai dviejų sluoksnių paviršiaus, naudojant klijus ir aliuminio folijos lakštus arba specialią klijuojamąją juostą. Visas siūles būtina patikrinti ir patepti. Po to, kai klijai, esantys viduje, išdžiūs, išpjautą priekinę plokštę, prie kurios jau priklijuota pluoštinė plyta, „sodiname“ ant klijų. Izoliuojantis sluoksnis turi būti pagal išmatavimus. Beje, kol išdžius klijai ir gipsas, jūs galite netikrų lubų lygyje išpjauti skyles ventiliacijos grotelėms.
Grotelių dėžutės išteptos klijais ir įstatytos į išpjautas angas. Klijų likutis viršutinėje vidinės izoliacijos dalyje sustiprins siūles ir leis išvengti jo sutrūkinėjimo. Po to, kai klijai išdžius, galima įstatyti dekoratyvines groteles.

Dūmų deflektorius, sumontuotas pakuros viduje, leidžia reguliuoti šilumos mainus ir suodžių susikaupimą. Kai jau yra įstatytos vidinės grotelės ir durelių rankena, galima laikyti, kad darbas yra baigtas. Bet būtina palaukti tris savaites, iki tol, kol bus galima židinį naudoti: jis turi pilnai išdžiūti. Yra laiko galutinei židinio apdailai. Kad ant medinių grindų neliktų gipso pėdsakų, dėmių ir nelygumų, jas reikia nušlifuoti, po to naudojant geležinį šepetį ir siurblį išvalyti visą židinį.
Mūro siūles reikia ištepti kalkių skiediniu. Stipriai spaudžiant glaistyklę, pabandykite į siūlės vidų kaip įmanoma daugiau prigrūsti glaisto.



Į titulinį
Copyright © REM.LT 2011-2024 Visos teises saugomos                 Reklama     Privatumas     Atsakomybės apribojimas     Taisyklės

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj?
skaitliukai